Att välja smink och hudvård när man lider av olika svettproblem

Home / Smink / Att välja smink och hudvård när man lider av olika svettproblem

Kvinna sitter framför en bordsfläktDen perfekta sminkningen är en som håller sig snygg och jämn i färgen hela dagen, även när man svettas eller anstränger sig. Vissa människor lider inte alls av sin svettproduktion, medan andra har en så kallad överdriven svettning som påverkar en i vardagen på många sätt. Har man ofta kraftiga svettningar i områden som pannan eller halsen är det också troligt att det kommer påverka sminkningen. För att hjälpa sminkningen att hålla sig snygg en hel dag finns det några saker man kan tänka på. 

Välj sminkprodukter utan silikoner

 

Foundation och rouge i puderform

För att man inte ska få en glansig hud om man lider av mycket svett behöver man titta på innehållsförteckningen i de produkter man använder. Det lönar sig att välja bort produkter som har silikoner i sig, eftersom dessa täpper till porerna och gör det svårare för huden att andas. 

En foundation med silikon kommer således göra att du kanske inte svettas lika mycket i ansiktet, men den kommer också gör att du kan få flera hudproblem såsom akne eller ett ökat antal pormaskar. Väljer du ändå att ha en primer eller foundation som är silikonbaserad är det rekommenderat att inte använda den varje dag, så att huden får en möjlighet att andas också. 

Hudvård som hjälper dig med mycket kroppssvett

 

Glad kvinna som håller i sminkborstar

Att lukta svett är det ingen som vill göra, och olika personer luktar också olika mycket svett. Den bakterieflora du har på din kropp kan påverka lukten på svetten på ett sätt, och det är också en av orsakerna till att vissa deodoranter som andra hyllar kanske inte passar just dig. När det kommer till armsvett kan du antingen välja att prova antiperspiranter som täpper till porerna, eller deodoranter som inte gör det. Även här bör du hålla i åtanke att när du täpper igen porerna så stoppar det inte svettningarna – svetten kommer helt enkelt komma ut någon annanstans istället. Du kan med fördel också experimentera med att prova naturliga och syntetiska varianter för att hitta den som passar din kropp allra bäst.

Produkter du behöver ha med dig i handväskan

Misstänker du att du lider av Hyperhidros, som du kan läsa mer om hos Svettkliniken, kan du tänka på att alltid ha med dig ett transparent puder i väskan som hjälper dig ta bort den största glansigheten. Det är också klokt att ha med våtservetter så att du kan torka av händerna och fräscha upp dig på det område som är drabbat. Skulle det vara så att du har allvarliga problem och att det påverkar dig så pass mycket att du inte längre kan leva livet som vanligt, eller att de produkter du använder inte kommer till nytta kan du också välja att göra ingrepp som syftar till att minska på svettningarna. Oberoende av om du gör det eller inte är det ändå smart att ta en titt i sminkväskan, rensa bort produkter med sämre ingredienser och ersätta dem med sådana som är skonsamma mot huden.