Contouring- sminktekniken som skulpterar ansiktet

Home / Smink / Contouring- sminktekniken som skulpterar ansiktet

I tusentals år har människan försökt försköna sitt utseende, och smink hör idag till vardagen för en stor majoritet av världens kvinnor. Det fantastiska med smink är att det med jämna mellanrum kommer upp nya tekniker och produkter, som gör att marknaden aldrig stannar av. Under de senaste åren har begreppet “countouring” letat sig in sminkvärlden – där det handlar om att framhäva önskade drag och minska oönskade. Läs vidare för att lära dig allt om Countouring!

Kort om begreppet

På svenska översätts countouring med konturering, vilket alltså betyder att få fram konturer – i det här fallet av ansiktet. För att få fram dessa använder man ljusa och mörka färger för att bilda skuggor och ljusare partier. För dig som exempelvis känner dig lite stor runt ansiktet och funderar på fettsugning, är countouring ett billigare alternativ!

Produkter och verktyg

För att påbörja din countouring är det av största vikt att du har rätt produkter och redskap. Det som behövs är:

  • Ljusa och mörka skuggor, krämiga eller torra. Det finns idag även så kallade ‘sticks’ som på ett ungefär är som ett bredare läppstift. Kom ihåg att använda färger som passar din hudton!
  • Borstar och svamp – du kan inte utföra en bra countouring med fingrarna, du ska helst använda sminkborstar och en ‘blendning sponge’ – som jämnar ut färgerna och får resultatet att se naturligt ut.

Countouringens grunder

Nu är det dags att börja med magin! Ställ dig framför en välbelyst spegel (i förslagsvis badrummet eller framför ett fönster) och lägg fram alla de produkter du tänker använda – så det inte blir panik i sista stund. Nu kör vi!

  • Börja med att lägga grunden med din vanliga foundation, bland ut ett jämnt resultat
  • Lägg till concealer om du använder det (runt ögon, blemmor eller andra ojämna områden)

För alla

Tydligare kindben och en smalare näsa är vad som brukar eftersträvas med counturing, såhär gör du:

  • Leta fram var dina kindben börjar och placera en mörkare färg precis under, rouge precis över och en ljusare färg överst (precis på toppen av kindbenet)
  • Applicera mörkare färg runt näsan för att göra den smalare, placera lite highlighter längst näsryggen

För de med bredare käke

Om du har ett ett bredare käkparti ska du placera den mörkare färgen precis där käkbenet slutar, för att ge illusionen av att din käke är smalare. Du kan med fördel också placera ljusare färg på sidan av pannområdet för att ge ett mer feminint intryck – om det är vad du är ute efter!

För de med bredare panna

Om du istället har bredare panna ska du göra tvärtemot av vad som står ovanför. Placera mörkare färg runt pannområdet och ljusare färg vid käkpartiet – det kommer ge illusionen av ett mer välbalanserat ansikte.