Highlighter och countouring

Home / Smink / Highlighter och countouring

 

En trend som verkligen fått fäste under de senaste åren är highlighting och countouring. Avancerade produkter för detta började säljas och de flesta har fått in det i sin vanliga sminkrutin att framhäva, dölja och förminska många av deras ansiktsdrag med hjälp av dessa produkter.

Highlighters som ger glowGlamour portrait of beautiful woman

2016 var definitivt året då det började pratas om att ansiktet skulle ha rätt glow. Med hjälp av skimrande, ljusa produkter både i kräm- och puderform fick ansiktet en het ny dimension. Trenden med att matta ner hela ansiktet har försvunnit helt och istället ska näsa, haka och framförallt kindbenen “glowa” som aldrig förr. Highlightern bör placeras sist i sminkningen och denna finns i otroligt många konsistenser och nyanser så det är bara att testa sig fram och se man gillar bäst. Poängen är att ansiktet ska få mer lyster och sticka ut mer, vilket det verkligen gör med den här produkten.

Förändra ansiktsformen med countouring

Countouring är ett sätt att förändra ansiktets form genom att måla tjocka streck med flera mörka nyanser i ansiktet och sedan sudda dessa med mjuk pensel så de flyter ihop och ger en illusion av en helt ny ansiktsform. Vanligast är att lägga det vid näsa, panna, käkben och kindben för att skapa en smalare form med skarpare drag. Idag svämmar internet över av Guider för hur man gör, men när det började på 80-talet var det endast ett fåtal make up-artister som bemästrade denna konst och därför var det endast supermodeller som använde sig av den här tekniken.

Vad blir nästa steg?

Efter att countouring blev en riktigt slam och youtube-konton svämmar över med tutorials på olika varianter av denna metod, så undrar många vad som blir nästa stora trend. Förmodligen kommer det att dröja innan något lika stort kommer igen, just nu leks det mer med till exempel ögonbryn och färger i alla skalor. Nästa trend spås snarare att vara ett motstånd till det som råder nu, där det aldrig kan bli “för mycket” och om ett par år kommer det förmodligen inte alls vara lika mycket smink som gäller utan det mer naturliga blir populärt igen. Det är alltså lika bra att passa på att använda upp alla highlighters och countouring-kit nu innan vinden vänder och alla har tröttnat på dem.