Hitta det perfekta läppstiftet

Home / Smink / Hitta det perfekta läppstiftet

Det finns en uppsjö av olika läppstiftsfärger och -nyanser att välja mellan, och det är inte alltid det lättaste att välja ut bara ett eller ett par läppstift från detta enorma utbud. Det finns dock flera faktorer som du bör tänka på när du väljer läppstift, som begränsar utbudet något och som dessutom kommer att göra det lättare att hitta en läppstiftsnyans som passar just dig perfekt.

A och O när du väljer läppstift är till exempel hudton. Vilken hudton du har är nämligen det som i störst utsträckning påverkar vilka nyanser av en färg som passar ditt ansikte. Det är också hudtonen som gör att ett läppstift som du ser i reklam eller på någon annan ser fantastiskt snyggt ut, men sedan ser helt fel ut på dig själv – det var helt enkelt inte rätt nyans för din hudton.

Man delar in hudtoner i varma och kalla hudtoner. Det är kanske inte helt lätt att avgöra vilken hudton du har, men ett tips är att titta på din egen underarm i dagsljus. De med kall hudton har då ofta en lite rosig färg på huden, medan blodådrorna är blå. De med varm hudton har istället snarare en gul eller persikofärgad hud, medan blodådrorna ser gröna ut.

När du har konstaterat vilken hudton du har, blir det lättare att välja rätt nyans efter att du har bestämt vilken färg du vill ha på ditt läppstift. Om du till exempel vill ha ett klassiskt rött läppstift, ska du om du har kall hudton välja de som drar åt blått, det vill säga som är kalla, medan du som har varm hudton ska leta efter röda läppstift som drar åt orange, och alltså är varma. Det finns också neutrala röda läppstift, som varken är varma eller kalla, och som du kan ha oavsett hudton.

En läppstiftstrend som verkar vara här för att stanna är läppstift i ”nude”-toner, det vill säga läppstift som går i naturliga, hudliknande nyanser. För att hitta ett nude-läppstift som passar dig ska du leta efter läppstift i din hudton, men någon eller några nyanser mörkare. Generellt kan man säga att rosa toner passar bäst mot ljus hy, persikotoner passar bäst för dig som har medelmörk hy, medan ett kopparfärgat nude-läppstift är snyggt mot mörk hud.

Två andra populära läppstiftsfärger är rosa och korall. När det gäller rosa kan man enkelt säga att du kan ha ett mörkare och mer intensivt rosa läppstift ju mörkare hy du har, medan du bör satsa på ljusare rosa toner om du har ljus hy. Därmed inte sagt att det inte kan vara jättesnyggt med en intensivt rosa färg mot ljus hy – då måste du bara se till att välja en rosa färg som drar åt det kalla hållet. Detsamma gäller korallfärgade läppstift, där du med ljus hy gärna får välja koralltoner som drar åt det rosa hållet.

Oavsett vilket läppstift du väljer, är det alltid smart att köpa läppstift och andra skönhetsprodukter på nätet. Chansen är nämligen stor att priserna för smink och skönhetsprodukter är lägre i e-butiker, som Daystyle.se, än i vanliga butiker.