Kvinnligt håravfall – den dolda folksjukdomen

Home / Smink / Kvinnligt håravfall – den dolda folksjukdomen

Innebär kvinnligt håravfall att jag kommer bli helt skallig?

 

Visa håravfall påverkar bara kvinnor.  Att tappa kvinnligt hår beror oftast inte samma orsaker som det manligt håravfall vilket i de flesta fall beror på ärftlighet. Kvinnligt håravfall är ofta diffust och tillfälligt och betyder sällan att du kommer förbli med håravfall hela livet. Övergående håravfall bör dock inte ignoreras. Det är möjligt för en kvinna att lida av hormonella håravfall som leder till skallighet. På apoteken säljer man naturläkemedlet Priorin som inte är godkänt av amerikanska läkemedelsverket.

 

Några av de vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall:

 

 1. Graviditet
 2. Svår känslomässig stress
 3. Trauma efter medicinsk behandling eller operatio
 4. Hormonella håravfall
  5. Sjukdomar
  6. Att man flätar håret mycket hårt vilket skadar hårsäckarna

Läs mer om olika orsaker till kvinnligt håravfall på hårtransplantationsguiden.
Finns det ett samband mellan håravfall och klimakteriet?

Den vanligaste orsaken till håravfall bland kvinnor är låg sköldkörtelfunktion detta är vanligt i övergångsåldern bland menopausala kvinnor. Andra orsaker inkluderar, men är inte begränsade till: förändringar i hormonnivåer, ökad testosteron, ökad stress, som antingen kan vara fysisk stress, eller känslomässig stress, olika mediciner, hårbotten/dermatologiska frågor och ärftlighet.

 

Varje gång du plötsligt drabbats av håravfall behöver du fundera på händelser som ägt rum upp till tre månader före håravfallet, eftersom faktorer som påverkar håravfall ofta kan ta upp till tre månader att ha en effekt, det vill säga, har du diagnostiserats med något nytt under de senaste månaderna? Har du börjat ta medicin under de senaste månaderna? Har du genomgått en traumatisk upplevelse.

 

Det finns naturligtvis olika sätt att lösa kvinnligt håravfall:

 

 1. Peruk/toupe
 2. Hår-förlägning och nät (vävning i extra hår)
 3. Hårtransplantation
 4. Kosmetiska hår behandlings kurser
 5. Behandling av exempelvis PRP-behandingar
 6. Medicinsk behandling

 

Det finns ett fåtal produkter över hela världen som har slutgiltigt bevisat att de har någon effekt att kunna bekämpa håravfall. De är framförallt minoxidil. Det är mycket viktigt för dig som kvinna att veta detta om du funderar på att vidta åtgärder för att motverka ditt håravfall.