Så hanterar du håravfall

Home / Smink / Så hanterar du håravfall

Tillhör du en av många som tappar hår? Håravfall kan bero på många olika faktorer, bland annat stress, ärftlighet, sjukdomar, graviditet och kost. Det kan vara jobbigt att se håret trilla av, framför allt om det är mycket hår. Det finns dock hjälp att få och det finns många saker du kan göra för att förbättra hårkvaliteten samt förebygga håravfall. Här får du tips på hur du hanterar ditt håravfall.

Behandling

Om du har tappat mycket hår eller om du vill få fylligare hår kan en säker och effektiv hårtransplantation vara ett bra alternativ för dig. Behandlingen går till så att hår flyttas från ett område till ett annat. Det är vanligt att ta hår från nacken och transplantera det på det område som önskar fylligare hårväxt. Ofta transplanteras håret uppe på huvudet, men det går även att fylla ut ögonbryn, skägg och ärr. Hårtransplantation ger ett mycket bra och permanent resultat om det utförs på rätt sätt. Det är ett ingrepp som kräver noggrannhet och skicklighet. Därför är det viktigt att gå till en specialist. Boka tid innan för en konsultation för att säkerställa att du och hårspecialisten förstår varandra.

Rätt produkter

Det finns otroligt många olika sorters hårvårdsprodukter och märken vilket kan göra det svårt att veta vilka som faktiskt hjälper. Skönhetsindustrin försöker få konsumenterna att tro att de behöver massor med produkter för håret. Faktum är att du inte behöver särskilt många produkter, men de måste vara anpassade för din hårtyp och ditt behov. Utgå från dig själv och analysera ditt hår. Om du har torrt hår eller hår som lätt blir tovigt kan det även leda till att du tappar det. Investera i näringsrika oljor och en bra hårborste. Gå till en hårspecialist för att ta reda på vad som är din hårtyp.

Nyttig kost

Kosten har stor påverkan på välmåendet och även håret. En nyttig och balanserad kost är viktigt för att håret ska må bra. Håret mår bra av protein, magnesium, vitaminer och järn. Därför måste du se till att få i dig dessa. Protein- och järnrika livsmedel som ägg, fet fisk, tofu och bönor kan förbättra hårväxten. B-vitamin, som du kan få i dig från bland annat sparris, ägg och spannmål, är även bra. Det finns många kosttillskott som kan hjälpa vid håravfall. Besök gärna en läkare för att ta reda på om du har någon vitaminbrist.

Den bakomliggande orsaken

För att komma till bukt med håravfallet är det viktigt att du tar reda på den bakomliggande orsaken. Oavsett vilken anledning det är finns det hjälp att få, men behandlingarna och åtgärderna kan se annorlunda ut beroende på orsaken. I de flesta fall av håravfall är det ärftligt. Det kan även vara ett tecken på att du inte mår bra. Kraftig viktnedgång samt fysisk och psykisk stress är vanliga orsaker. Graviditet, p-piller och andra läkemedel kan även orsaka håravfall. Även vissa sjukdomar gör att du tappar hår. Rådgör med en läkare för att ta reda på den bakomliggande orsaken för ditt håravfall.