Smink och hudvård för en bättre miljö

Home / Smink / Smink och hudvård för en bättre miljö

 

Smink och hudvård kan vara en riktig djungel, med ett oändligt stort antal produkter från minst lika många märken. Det är svårt att veta vad som är bra och oftast är det enda sättet att prova sig fram och se vad man själv tycker om. Men förutom att hitta rätt typ av produkt för sin egen hy, rätt nyanser på ögonskuggan eller ansiktskrämer i rätt prisklass så finns det ytterligare en aspekt att se till. Den som är skonsam mot miljön, inte innehåller gifter eller onödiga kemikalier och den som inte testas på djur.

Ekologiska märken och vad det innebär

I en tid då det ekologiska är trendigt och i många fall har blivit till ett försäljningsknep så är det intressant att se till vad som faktiskt är ekologiskt och vad som krävs för att få den benämningen. När det gäller smink så är ekologiska produkter de Portrait of smiling beautiful girls standing outside in the coldsom produceras av till exempel oljor, fetter och mineraler från naturen och är växtbaserade. För att få kalla en sminkprodukt för ekologisk får den inte innehålla konserveringsmedel eller silikoner. Många ekologiska smink- och hudvårdsprodukter är dessutom helt veganska.

För att parfymera och färgsätta smink utan några kemikalier eller andra farliga ämnen så används eteriska oljor och naturliga färgämnen, vilket fungerar minst lika bra som kemikalier men är skonsammare både mot huden och miljön.

Undvik dessa produkter

Det finns vissa ämnen som är skadliga för miljön som man bör hålla utkik efter på innehållsförteckningen. Ett av dessa är mikroplaster, som är minimala plastkorn som finns i många rengörande och skrubbande produkter, men också i mycket smink. Mikroplaster kan inte brytas ned av naturen utan stannar för alltid i natur och i haven där de förorenar och leder till många djurs död i slutändan. På innehållsförteckningen står dessa oftast som Polyethylene, PE eller liknande namn, så om detta står på en produkt bör den undvikas för miljöns skull då utsläppen är rent utav dödliga.

Ett annat ämne som är viktigt att undvika är Petrolatum. Detta används i många hårdvårds- och läpp-produkter och innehåller cancerframkallande ämnen. Samma sak gäller PEG Polyetylenglykoler som finns i många krämer och även detta kan innehålla höga doser av cancerframkallande ämnen.

Djurtestat smink

I EU är det Sedan 2013 förbjudet att testa smink på djur, men i övriga världen fortsätter detta och i Kina är det till exempel tvärtom förbjudet att sälja smink som inte är testat på djur först. De som kritiserar förbudet hävdar att djurförsök behövs för att försäkra sig om att produkterna är helt säkra att använda för människor. Men de som vill stoppa djurförsöken menar istället att forskningen nu har kommit så pass långt att det går att garantera 100% säkra produkter utan att behöva plåga djur för att kontrollera detta. Tack vare förbudet går nu många tusentals djur säkra från att plågas i onödan.