Smink som förbättrar din hy

Home / Smink / Smink som förbättrar din hy

En rädsla som många sminkanvändare har är att foundation, puder och annat man lägger på huden täpper till porerna och orsakar finnar och andra hudproblem. Det faktum att man ständigt måste tvätta rent huden sliter också på den och kan göra den torr. Allt detta kan göra att man undviker att sminka sig, fast man älskar det. Men man behöver inte undvika smink helt eller sminka sig mer sällan, så länge man använder rätt sorts smink.

Om man oroar sig för att just täppa till sina porer ska man till exempel göra lite efterforskningar kring mineralsmink, för att se om det kan vara rätt lösning. Mineralsmink består, så som namnet antyder, av mineraler. Det är mineralerna som i första hand ger sminket dess pigment – järnoxider kan till exempel ge gula, svarta eller röda nyanser – och mineralsmink innehåller vanligtvis inget tillsatt vatten eller fett. Det betyder att sminket är som löst puder, istället för i krämform, samt att man inte behöver tillsätta konserveringsämnen eller andra kemikalier för att bevara fettet. Detta är en stor fördel, eftersom konserveringsmedel i smink orsakar allergiska reaktioner hos många. Faktum är att undersökningar har visat att uppemot en femtedel av alla svenskar har problem med kontaktallergi, som bland annat kan orsakas av konserveringsmedel i smink. Den främsta fördelen med mineralsmink, med just huden i åtanke, är dock att partiklarna från sminket inte tränger in i huden, utan lägger sig ovanpå och låter huden andas. Man behöver med andra ord inte oroa sig för tilltäppta porer eller irriterande kemikalier som går in i huden.

En viktig sak att göra skillnad på är dock mineralsmink (som alltså kommer i puderform) och ingrediensen mineralolja, som finns i många krämer och skönhetsprodukter. I ingrediensförteckningen kallas den ofta ”petrolatum”, och den har egentligen ingenting med mineraler att göra, då den framställs från råolja, det vill säga petroleum. Denna ingrediens har motsatt effekt från mineralsminket, då den lägger sig som ett lock på huden och täpper igen porerna. De som har problem med fet hy och acne ska särskilt se till att undvika mineralolja, eftersom den kan förvärra problemen.

En annan utveckling som har skett inom skönhetsbranschen, förutom mineralsmink, är sminkprodukter som innehåller olika vårdande ämnen, och således är tänkta att faktiskt skydda och förbättra ens hud när man använder dem kontinuerligt. Som exempel kan nämnas foundations som innehåller hyaluronsyra, som återfuktar huden och ska motverka små rynkor, och mascaror som innehåller karnubavax, sheasmör och akaciagummi för att ge näring åt fransarna och återfukta dem. Andra näringsämnen som är vanliga tillsatser i smink som ska vara bra för huden är E-vitamin och aloe vera.

Med denna typ av smink behöver man med andra ord inte oroa sig för att man utsätter sin hud för ytterligare slitage genom att sminka sig varje dag – det kan till och med ha en positiv och uppbyggande effekt för huden. På samma sätt kan man ta hand om sitt hår, om man känner att det har lidit av många års stylande och färgningar. Kosttillskott som Priorin bidrar nämligen till att bevara hårets normala tillstånd, genom att tillföra näringsämnen till hårrötterna. Du hittar både Priorin och smink som är bra för din hud på Apotekhjartat.se.