Välj rätt rouge för dig

Home / Smink / Välj rätt rouge för dig

Även om rougen täcker en mycket mindre del av ansiktet än foundation, puder och highlighter gör, är den en viktig del av sminkets helhet, eftersom den ger ansiktet liv och färg. Det är med andra ord viktigt att välja rätt rouge, och vilken som är rätt beror både på hudton och personliga preferenser.

Det gäller nämligen först och främst att välja en rouge som passar ens hudton. När man talar om rouge brukar man dela in hudtonerna i varma hudtoner och kalla hudtoner. Har man en kall hudton ska man med andra ord ha en rouge i en kall ton, medan en varm rouge är rätt val om man har en varm hudton. Är man osäker på vilken hudton man har är det bäst att rådfråga personalen i en make up-butik. De kan då också hjälpa till att välja ut en rouge som passar. Generellt kan sägas att kalla rouger är de som drar åt blått, medan varma rouger har mer orange i sig. Oavsett vilken hudton man har ska man akta sig för att välja en för mörk rouge – den ska bara ge lätt färg åt kinderna. Ännu ett tips för att hitta rätt nyans av rouge är att leta efter en som matchar färgtonen man har på läpparna. Det gör dels att man väljer en ton som ser naturlig ut mot ens ansikte, dels att ansiktet och sminkningen ser mer harmonisk ut.

Personliga preferenser spelar in bland annat när det gäller huruvida man vill ha en glansig eller matt rouge. Vissa tycker helt enkelt om att liva upp ansiktet med lite glansiga kinder, medan andra vill ha en helt matt look. Vanligtvis passar det bättre med en glansig rouge om man har torr hy, och en matt rouge om man har fet hy.

En tredje faktor man måste ta hänsyn till är om man vill ha sin rouge i krämform eller i puderform. Detta påverkar till viss del om rougen blir matt eller glansig, men behöver inte nödvändigtvis hänga samman – en rouge i puderform kan till exempel ändå vara glansig. Vilken variant man väljer beror dels på hudtyp, dels på vilken metod man föredrar för att applicera rougen. En puderrouge passar till exempel bättre om man har fet hy, eftersom rouge i krämform av naturliga skäl är fetare och därför kan göra huden mer glansig. Har man väldigt torr hy kan detta istället vara en fördel. När det gäller appliceringen måste en puderrouge naturligvis appliceras med en borste. En krämrouge appliceras istället lättast med fingrarna (efter att man tvättat händerna så att de är rena). Det är helt upp till tycke och smak vilken metod som är att föredra – vissa menar att de får bättre kontroll över appliceringen när de använder fingrarna, medan andra menar att puderrougen är lättare att hantera.

Oavsett vilken rouge du till slut bestämmer dig för är det en bra idé att först leta efter produkten i butiker på nätet. Där är nämligen priserna vanligtvis lägre än i fysiska butiker. Dessutom kan du ofta hitta rabattkoder till nätbutiker genom en enkel sökning. Om du till exempel hittar en rabattkod till Nordicfeel, som är en nätbutik där du bland annat kan köpa make up, kan du köpa din rouge till bästa möjliga pris. I längden kan man spara många hundralappar på att handla sitt smink på detta vis.