Så använder du concealer

Home / Smink / Så använder du concealer

Concealer är ett måste i sminkrutinen för alla som vill ge sin hy ett jämnt och fint utseende, men för att concealern ska ha den effekt man vill uppnå måste man dels välja rätt typ av concealer, dels applicera den på rätt sätt. Så hur gör man egentligen?

När det gäller att välja rätt concealer ska man i första hand tänka på vilken hudtyp man har. Om man har torr hy passar nämligen en flytande concealer bäst, medan en tjockare och krämig concealer är ett bättre val om man har fet hy. Det gäller självklart också att concealern är i rätt nyans och ton – poängen är ju att den ska dölja färgskiftningar i huden (som rodnader och mörka ringar under ögonen) och blemmor i ansiktet, och då måste concealern både täcka ordentligt och smälta in i hudens ton för att vara osynlig. Om man känner sig osäker på vilken concealer som är rätt för just en själv är det alltid en bra idé att fråga personalen i butiken om råd.

När man väl har hittat en concealer som man trivs med och som passar ens hy finns det dock fortfarande frågor. En sak som diskuteras är till exempel om man bör applicera concealern före eller efter ens foundation. Det finns inget enkelt svar på frågan mer än att man bör göra det som man tycker bäst om själv. Man får nämligen lite olika effekt beroende på i vilken ordning foundation och concealer appliceras, och det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna. Om man applicerar sin foundation först är fördelen att man tydligt ser vad som behöver ytterligare täckning från concealern. En nackdel är dock att det är svårare att blanda in concealern i foundationen när den appliceras efter. Väljer man istället att applicera concealern först kommer man inte ha några problem att blanda ut den – problemet blir snarare att applicera foundation utan att smeta ut eller ta bort concealern. En annan nackdel med denna metod är att man ofta använder sig av för mycket produkt, eftersom man inte kan se i förväg hur mycket foundationen täcker. Istället måste man täcka allt med concealern.

Var ska man då applicera concealer? Under ögonen är en självklarhet för att dölja mörka ringar, men om man vill pigga upp sitt ansikte ska man också applicera concealer runt hela ögat. För extra uppiggande effekt kan man använda sig av en ljusreflekterande concealer.

Det finns dock inget smink i världen som är bättre för hyn och för mörka ringar under ögonen än en god natts sömn. Genom att sova tillräckligt många timmar om natten kommer du inte bara att se piggare ut, utan faktiskt känna dig piggare också. Om du känner att du har svårt att sova om nätterna kan det därför vara en bra idé att fundera på om du behöver byta ut din säng, eftersom sängen självklart påverkar ens sömn. Du hittar ett stort utbud av sängar på Sleepo.se, så att du kan hitta en som passar just din sovställning. Då kanske du inte ens behöver använda dig av concealer.