Smink & finnar

Home / Smink / Smink & finnar

Det finns en del vi inte kan påverka. Vissa åkommor är genetiska, som vi då olyckligtvis får ärva. Det vi ska gå in på nu är just en sådan sak, nämligen akne.

 

En del slipper finnar/akne helt och hållet eller får några då och då. Men det finns också de som blir drabbade av svårare akne under längre perioder.

Varför man får acne/finnar kan bero på att aknebenägen hy finns i släkten, d.v.s. att det är genetiskt. Men man kan också få akne av vissa mediciner och ibland klassas aknen som ett sjukdomstillstånd.

Det beror alltså inte på att man är ohygienisk. En del som får akne tror detta och tvättar sig fler gånger om dagen just för att man tror att man kan tvätta bort finnarna. Men tyvärr går inte finnar att tvätta bort och överdriven tvätt kan förvärra tillståndet.

En del accepterar att de får några finnar vid mens eller liknande. Men det finns också de som tycker att det är fruktansvärt jobbigt. Och, visst kan man försöka sminka över finnarna; det gör många så fort de ska gå utanför dörren. Det pratas alldeles för lite om akenbenägen hy, om hur vanligt och naturligt det är.

Tyvärr är problemet bara att det aldrig går att sminka bort en finne helt. Foundation, concealer och kanske lite grön concealer som neutraliserar rött hjälper och minskar absolut det röda. Men ofta sticker finnen ut en bit från huden och det kan vi tyvärr inte trolla bort utan riktigt spackel.

För mycket smink kan dock göra att man ser finnarna tydligare.

Borde vi inte hålla ihop och gilla läget? Det är så här vi ser ut och det är den kropp och hy vi fått, vi kan inte göra så mycket åt det och det är ingenting att skämmas över. Man är inte ensam, och det är framförallt naturligt med finnar. Känns det för jobbigt så bör du be om hjälp hos läkare.

Det kan vara tufft, men prova att börja med en tunn foundation som bara jämnar ut huden, och rockar ditt naturliga jag! Och till partnern, föräldern eller syskonet – en av era julklappar kan vara att köpa något som förmedlar hur vacker personen är, kanske något med en fin text?, men man ska såklart inte nämna acne/finnar. Ett extra tips till dig som känner någon som besväras av sin hy är att utan att nämna det för personen ge lite extra komplimanger under en tid för att ge en liten boost där personen får känna sig lite extra fin. Exempel:

  • Du strålar idag
  • Du är fin med smink, men ditt naturliga jag, wow!

Du ska såklart mena det du säger, syftet är att nämna genuina komplimanger för positiv effekt.

Rocka finnarna!